05 Oktober, 2010

cara tradisional jimatkn minyak kereta

cara menjimatkan minyak kereta.


walaupun banyak produk2 'fuel saver' dipasaran tetapi kali nie saya nk bagi tip2 untuk cara tradisional.

wahahaha

-isi minyak kereta pada waktu malam2 atau pagi2 kerana pada waktu ini suhu sejuk dan memberi anda lebih cecair petrol berbanding waktu panas kerana wap yang banyak

-isi minyak perlahan2 agar petrol dapat masuk ke dalam tangki sepenuhnya dan megurangkan fenomena wap petrol yang meruap keluar.

-isi juga minyak full tank. kerana fenomena wap meruap ini mudah berlaku. dan wap petrol yang beruap ini tidak akan dapat dibakar oleh engine. so, jangan tunggu tank empty.

-kurangkan beban berat kenderaan anda, kerana siap penambahan berat 100kg kadar minyak yang digunakan meningkat 4%.

-tutup tingap juga memainkan peranan penting..

-pengunaan air-cond juga akan memyebabkan penggunaan petrol yang berlebihan..so kalo boleh minimum kan penggunaan air-cond atau buka tingap sedikit sahaja.

-tekanan angin tayar, pastikan anda megikut spesifikasi yang ditetapkan. kerana ia akan mempegaruhi kadar minyak yang akan digunakan. anda akan membazir sebanyak 5% kadar perol kerana terlebih geseran. rugikan??

-pengunaan tayar dan rim yang sesuai juga akan memberi effect untuk penjimatan minyak.

-servis/selenggara kenderaan anda. periksa kenderaan anda seperti pada palam pencucuh (spark plug), minyak hitam, dan sebagainya bagi memstikan kelancaran engin. dan dapat megelakkan anda dari sebarang musibah yang x dijangka di tengah jalan..

-kelajuaan memainkan peranan penting dalam memastikan penjimat minyak anda berkesan. bawa kenderaan anda pada kadar yang tidak terlalu perlahan dan tidak terlalu laju.. seperti 90/kmj dan. pastikan kelajuan anda setara.. jangan kejap laju kejap terlahan..
sambil memjimat, anda juga telah mematuhi peraturan jalan raya.

-jangan selalu bermain dengan pedal brek.. kerana minyak banyak digunakan semasa anda ingin bergerak semula..

-jika tempat yang anda ingin pergi itu tidak terlalu jauh sebaik nya gunakan lah basikal atau berjalan kaki..selain dari berjimat anda juga dapat bersukan dengan cara yang tidak segaja.( malas gak?? hang tumpang le sape2 yang lalu)


sekian sahaja maklumat saya kini..
maklumat diatas diambil berdasarkan pengalaman saya belajar dalam bidang automotif.
dan.. mase sekolah dulu soalan ni masuk dalam trail exam SPM..
wahahhaha..
tp mase dlm paper 2 ade lebih dari 40 cara yang saya kemukaan..
tp yang diatas 2 hasil perbingcangan sektu dalam kelas..dan terbukti berhasil..
hahaha.
so. kesimpulanye..
tip2 diatas adalah salah satu cara bagi menangani masalah pembaziran yang boleh diubah sendiri..
ingatlah barang2 semakin naik harga. tp gaji x naik..
hahaha..ANDA AMAL , ANDA UNTUNG.

4 comments:

Ezao' Edogawa berkata... [Reply to comment]

yg poin no1 tu. ezao slalu buat dgn abg ipar ezao. ye. mmg jimat!

m0shi berkata... [Reply to comment]

haha.. ikut je sume 2..
boleh jimat tahap maxima..
ANDA AMAL,ANDA UNTUNG.

studentlife111 berkata... [Reply to comment]

beli kuda seekor....nak g mana2 naik kuda.. ho3..

m0shi berkata... [Reply to comment]

waaa..
tp kalo nak angkat peti ais ke..
mesin tebu ke..
kene gune kenderaan gak..
nanti mesin2 2 yang angkat kude..
hahaha..
kalo ade awek maybe romantik..
tp kalo tetibe kude ngamok..
waaa...
pikir le sendiri..

Catat Ulasan

anda juga meminati

Related Posts with Thumbnails