08 Disember, 2010

objek ilusi


Eh , ini bukan main mata *wink wink* nak ngorat tuh . Ini main mata yang macam silap mata tuh , eh eh salah . Yang ilusi optik tu . Teehee ...
It's all about Science ^^

 
Ilusi optik yang juga disebut sebagai ilusi visual adalah gambar visual yang dilihat berbeza dari realiti objektif . Maklumat yang dikumpulkan oleh mata lalu diproses oleh otak memberikan persepsi yang tidak sama dengan ciri fizikal sumber stimulus . Dalam bahasa omputih , ilusi optik dikenali sebagai Optical Illusion .

Terdapat tiga jenis ilusi optik :
  • Literal - menjadikan apa yang dilihat berbeza daripada objek
  • Fisiologi - kesan pada mata dan stimulasi otak berlebihan dari kecerahan , miring , warna dan gerakan objek
  • Kognitif - mata dan otak membuat kesimpulan 'pengsan'

Penerangan lebih lanjut tentang Optical Illusion boleh didapati di sini .

Aku suka 'main mata' ngan gambar-gambar yang 'player' ni . Takyahla pelik ngan kenyataan aku . Gambar-gambar ilusi optik kan suka 'main'kan mata ? Tak ke 'player' namanya tu ? Hihi ..

Kepala itik atau kepala arnab ? [link]

Cawan atau sepasang kepala ? [link]

Tell me ,
mana satu titik persilangan garisan putih yang berwarna hitam ? [link]

Teka ,
bulatan dalam gambar di atas selari atau bersilang ?


Teka lagi ,
garisan melintang tu selari ke tak ? [link]

stress1






Gambar di atas ini kelihatan bergerak ,
tapi hakikatnya mereka pegun . [link]


Tumpukan mata korang pada titk hitam dan
gerakkan kepala korang ke depan dan ke belakang .
Bulatan tu berpusing , kan ? [link]



Tumpukan mata pada + .
Korang akan dapati bulatan-bulatan pink tu hilang !
Tapi hakikatnya dorang ada je kat situ . [link]


The Yellow lines are the same length. Click on the name at bottom 
of pictue for an explanation.
Garisan kuning mana yang lebih panjang ? [link]



Dan bulatan oren mana yang lebih besar ? [link]



Percaya tak keseluruhan rectangle kat tengah tu warnanya sama ? [link]



Dan percaya tak warna petak A dan B sama ? [link]



Dan percaya tak warna kedua-dua bulatan oren tu sama ? [link]


Tak caye ? You can try to check them using the Paint .
 Magic , kan ? Hoho ^_^



Siapa yang kata gambar ni ada satu triangle dan tiga bulatan penuh yang ditindih oleh satu lagi triangle berwarna putih terang ?
Salah ! Takde triangle warna putih terang pun sebenarnya . Dan warna putih triangle tu sebenarnya tak terang pun , sama je dengan warna putih kat luar . Tak caye , try check guna Paint sekali lagi ^_^ [link]



Pompuan ni pusing clockwise or anti-clockwise ek ?
Aku kata dua-dua . Setuju tak ? [link]
Hah ! Jangan ada yang stim tengok gambar ni sudah ...


Eh , gambar *wink wink* kat atas sekali tu pun salah satu gambar ilusi optik .
Setuju tak ?


Heee ~ Menarik , right ? Setakat ni je research aku . Rajin , search la lagi gambar ilusi optik yang lain . Ha ! budak sekolah zaman aku belajar mende ni time form 2 . Zaman dulu katanya form 4 ,  form 5 . Zaman akan datang standard 4 dah belajar kot . Who knows ? Zaman kian berubah , dunia kian maju , bebudak kian advanced *eh?*

1 comments:

aku pencerita berkata... [Reply to comment]

aduii...pening kepala tgok..hehe.....tp best....AP pon sker,..=)

Catat Ulasan

anda juga meminati

Related Posts with Thumbnails